BeautyMed clinic

Акне: лікувати чи не лікувати?

Категории
Акне: лікувати чи не лікувати?

Як, чим, коли та навіщо лікувати акне?

Одне з найпоширеніших захворювань шкіри обличчя — акне. Воно розвивається з багатьох причин і суттєво псує життя. Патологія негативно б’є по стані шкірного покриву, породжує багато комплексів, особливо у підлітків. Якщо своєчасно не лікувати акне, наслідки можуть бути плачевними. Шрами, рубці, пігментні плями, інші дефекти, що візуально псують зовнішній вигляд, дуже важко піддаються коригуванню і можуть до кінця днів нагадувати про підступну хворобу.

Лікування акне — це дуже складний процес, що вимагає професійного комплексного підходу. Далеко не кожна косметологічна клініка здатна надати ефективну та адекватну допомогу у вирішенні цієї складної проблеми. Методик і технологій, що дозволяють впоратися з патологією, існує безліч, але досягти бажаного результату можна, лише заручившись підтримкою справжніх професіоналів, які точно знають, як лікувати акне правильно. Фахівці клініки Beautymed clinic зуміли позбавити захворювання вже тисячі пацієнтів, тому якщо вугровий висип — це ваш найстрашніший кошмар, без зволікань звертайтеся по допомогу. Правильний вихід знайдеться навіть із найскладнішої ситуації.

Що таке акне?

Акне — це хронічне ураження шкірного покриву, що супроводжується незапальними та запальними висипаннями. Багато хто називає хворобу епідермісу вугровим висипом, і зовсім не дарма, оскільки основні елементи при акне — це папульозні та пустульозні вугри. Також на ураженому шкірному покриві можуть з’являтися комедони, кістозні порожнини та вузлові утворення. Вони найчастіше зосереджені на обличчі, спині, грудях, плечах.

Патологія діагностується відносно легко. Фахівцеві достатньо провести клінічний огляд пацієнта, взяти посів із осередків запалення, на основі отриманих результатів аналізів поставити діагноз. Лікування акне на обличчі проводиться в кілька етапів. Воно передбачає застосування зовнішніх засобів і препаратів, що безпосередньо впливають на весь ланцюжок розвитку захворювання, проходження курсу апаратних процедур і терапію супутніх хвороб.

Загальні відомості

Патологія вражає сальні залози, і в результаті їх неправильної роботи фолікули закупорюються і запалюються, на обличчі з’являється яскраво виражений вугровий висип. Акне може вразити шкіру людини в різному віці, оскільки є безліч причин, що зумовлюють розвиток захворювання. Вугровий висип діагностується навіть у новонароджених. Якщо раніше шкірне захворювання акне вважали виключно проблемою підлітків, то в останні роки ситуація кардинально змінилася. Більшість пацієнтів (близько 90%), які звертаються за допомогою до фахівців клініки, — молоді люди віком від 12 до 24 років.

Які причини сприяють розвитку вугрового висипу?

Акне — це одна з небагатьох хвороб, яка прямо вказує на причинно-наслідкову залежність всіх проявів на шкірному покриві від стану нашого організму. Основними причинами її розвитку фахівці вважають інфекції, нестабільну роботу травної, ендокринної, генетичної та імунної систем. Прищі та вугрі на шкірі з’являються внаслідок збою в роботі сальних залоз, що, в свою чергу, відбувається під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх факторів, що створюють сприятливий клімат для прогресування патології.

Важливо пам’ятати: причини та лікування акне тісно взаємопов’язані між собою. Якщо фахівець точно знає, що викликало неправильну роботу сальних залоз, він може впевнено сказати, як правильно лікувати акне.

Основні причини патології:

  • гормональні зміни в організмі;
  • постійні коливання рівня стероїдів;
  • гормональний збій;
  • аборти, полікістоз яєчників, інші гінекологічні захворювання;
  • гіперкератоз, викликаний нестачею вітаміну А, впливами механічних факторів та хімічних речовин;
  • недолік лактобактерій у кишечнику та шлунку;
  • підвищені ліпіди;
  • надмірна чутливість до тестостерону клітин сальних залоз;
  • мікробна колонізація;
  • запалення тканин;
  • дисбаланс пропіонбактерій;
  • нервові перенапруги, часті депресії та стреси, нестабільна робота центральної нервової системи;
  • збої в роботі імунної системи, зниження захисних функцій організму;
  • комедогенна косметика, що обумовлює закупорку пор;
  • надмірна ультрафіолетова дія;
  • підвищена вологість, висока температура повітря;
  • токсичні речовини;
  • механічний тиск на шкірний покрив, його постійне подразнення.

Викликати акне можуть навіть прийом певних лікарських препаратів і надмірна охайність. Людина, яка часто вмивається і регулярно пересушує шкіру, схильна до великого ризику розвитку захворювання. Конкретний порядок лікування акне дерматолог вибудовує тільки після збирання та вивчення необхідного анамнезу.

Процес виникнення вугрів на обличчі

Секреція сальних залоз підвищується, на цьому фоні розвивається гіперкератоз. Він призводить до швидкого розмноження в організмі пропіонових мікробів, які спричиняють запалення епідермісу. В результаті з’являються вугри, кістозні порожнини, вузлові утворення.

Внаслідок гіперсекреції консистенція та бактеріальний склад шкірного сала погіршуються. Воно стає більш щільним, у протоках утворює пробки, закупорює їх. Секрет стає щільним, починає активно утворювати пробки у протоках, перекриваючи їх. Поверхневий шар фолікулів в результаті потовщення створює ще одну перешкоду, що порушує відтік продукту вироблення сальних залоз.

Патогенні речовини на поверхні епідермісу, потрапляючи в сально-рогові пробки, починають посилено розмножуватися, згодом викликають запальний процес.

Як зрозуміти, що шкірний покрив обличчя вразило акне?

На розвиток вугрової висипки вказують такі симптоми:

  • біль, свербіж шкірного покриву;
  • червоні прищі на лобі, щоках, підборідді, спині, плечах;
  • чорні крапки;
  • утворення з гнійним вмістом;
  • набряклість уражених ділянок при тяжкій формі патології.

Якщо хоча б одну з ознак ви помітили у дзеркалі, значить, час терміново відвідати косметологічну клініку. Тільки дерматолог лікує акне без наслідків, максимально швидко та правильно.

Які стадії розвитку вугрової висипки бувають?

За тяжкістю перебігу розрізняють такі стадії патології:

  1. Перша стадія. Акне проявляється в легкій формі. На шкірі з’являються поодинокі папули, відкриті і закриті камедони, будь-які ознаки запалення відсутні. Лікування вугрової висипки акне цієї стадії не має труднощів, проводиться швидко і досить просто, передбачає використання в основному зовнішніх засобів і мінімального набору апаратних процедур, спрямованих на поліпшення рельєфу та вирівнювання кольору обличчя.
  2. Друга: середній прояв вугрової висипки. На шкірному покриві з’являються комедони, як відкриті, так і закриті, папули з чітко вираженими ознаками запалення. Цей ступінь акне лікування вимагає більш ретельного та досить тривалого. Орієнтовний курс терапії становить від 6 до 8 тижнів. Результати лікування при правильному підході виправдовують усі очікування. Шкіра повністю відновлюється, стає чистою, рівною, гладенькою та еластичною, колір обличчя вирівнюється повністю;
  3. Третя стадія: тяжка форма прояву. Діагностуються ті ж ознаки, що й на другій, але кількість запалених папул значно збільшується — до 30–40 штук. І тут без комплексної спеціалізованої терапії не обійтися;
  4. Четверта — вкрай важка форма. На уражених ділянках з’являється понад 40 папул та вузлів. На цій стадії проводиться спеціалізоване лікування акне та постакне з використанням усіх засобів та методик поетапно.

Точну стадію патології визначає лікар-дерматолог чи косметолог під час огляду стану епідермісу.

Ефективне лікування акне: основні завдання

Захворювання досить складне, потребує комплексного підходу, тому дії фахівців спрямовуються на вирішення таких завдань:

  • профілактика появи нових елементів. Поле ретельного огляду, проведення низки аналізів та вивчення їх результатів для пацієнта складається індивідуальна програма догляду за шкірою, проводяться заходи для оздоровлення та стабілізації роботи організму;
  • очищення шкірного покриву від комедонів. Призначаються спеціальні екстрактори та засоби, які застосовуються не тільки в клініці, а й вдома;
  • нормалізація процесу виділення шкірного сала. За допомогою ретиноїдів, антиандрогену та естрогену стабілізується баланс гормонів, знижується вироблення секрету на 30% і більше;
  • зняття запалення та його купірування. Пацієнту призначають антибіотики;
  • нормалізація стану шкіри та усунення косметичних дефектів, таких як рубці, шрами, плями. Проводиться курс апаратних процедур, безпосередньо IPL Lumecca терапія.

Комплексне лікування передбачає не тільки ретельний догляд за шкірою обличчя вдома, але й проведення низки процедур на базі косметологічної клініки, застосування зовнішніх і лікарських засобів, що системно впливають як на організм, так і на формулу розвитку патології. Якщо пацієнт має хронічні патології, в першу чергу проводиться їх ефективне лікування, і тільки потім фахівці приступають до вирішення хвилюючої проблеми.

Зовнішні засоби як результативний метод лікування акне

Зовнішні лікарські засоби використовуються на кожній стадії патології. Вони дозволяють не тільки придушити симптоми, але й усунути причину, що викликала вугровий висип. Пацієнтам найчастіше призначаються такі препарати, як:

  • азелаїнова кислота — ефективно бореться з бактеріями та мікробами, має протизапальну і антибактеріальну дію;
  • бензоїлпероксид — відбілює шкіру, стимулює вироблення кератину, зменшує ступінь прояву пігментних плям, має особливі антибактеріальні властивості;
  • топічні антибіотики — призначаються, тільки якщо перераховані вище препарати виявилися неефективними, підходять також для комбінованого лікування захворювання на 3 і 4 стадії, стабілізують процес вироблення секрету;
  • ретиноїди або замінники вітаміну А — призначаються пацієнтам з алергією на бензоїлпероксид, усувають комедони, запобігають появі нових вугрів, нормалізують процеси зроговіння шкіри.

Азелаїнову кислоту та бензоїлпероксид вважають зовнішніми лікарськими засобами першого ряду в лікуванні акне у дорослих. Чим і як лікувати підліткове акне, дерматолог призначає в індивідуальному порядку.

Ефективні процедури лікування акне

Найефективніше лікування акне проводиться за допомогою IPL Lumecca терапії. Процедура передбачає використання спеціальної лазерної системи, яка ґрунтується на дії імпульсів світла IPL. Вона не тільки ефективна у боротьбі з вугровим висипом, а й:

  • лікує судинні ураження та гіперпігментацію;
  • освітлює шкіру, видаляє ластовиння;
  • зменшує прояв рум’янцю та області почервонінь;
  • знижує ступінь виразності вугрів та розширених судин;
  • вирівнює рельєф шкіри, покращує текстуру, гарантує омолоджуючий ефект;
  • підвищує тонус епідермісу, стимулює регенераційні процеси у клітинах та тканинах;
  • зменшує рівень виразності шрамів і рубців після постакне.

Лікування акне лазером повністю безпечне. Воно проводиться у кілька етапів та спрямоване на покращення зовнішнього стану шкірного покриву. Світловий промінь IPL проникає в глибокі шари дерми, активізуючи процес регенерації, вироблення колагену та еластину, прискорює обмінні процеси на клітинному рівні.

Переваги лазерного лікування акне:

  • мінімум протипоказань;
  • відсутність побічних реакцій під час та після процедури;
  • мінімальний дискомфорт під час обробки епідермісу, можливість проведення без анестезії;
  • висока швидкість проведення;
  • ефективність — перші результати можна побачити у дзеркалі вже за кілька годин після процедури;
  • мінімальний реабілітаційний період після сеансу;
  • відсутність потреби у зміні способу життя після терапії;
  • комплексність — покращення стану шкірного покриву, розгладження дрібних зморшок, освітлення пігментних плям, усунення неприємного кольору обличчя, ефективна боротьба зі шрамами та рубцями.

Для максимального результату пройти курс IPL Lumecca рекомендується від 2 до 5 разів. Точну кількість процедур призначить фахівець клініки з огляду на індивідуальні особливості та стан організму.

Як лікувати гормональне акне?

У жінок прищі з’являються в результаті гормонального збою, коли в організмі одних гормонів менше, інших більше. Незалежно від того, який їхній ступінь виразності, ігнорувати проблему не можна. Як лікувати прищі акне у жінок при гормональних збоях? Пацієнтці потрібна комплексна терапія. Фахівець спочатку визначить причину, що викликала дисбаланс гормонів, призначить препарати та процедури для стабілізації ситуації, дасть рекомендації, як правильно доглядати шкіру, відкоригувати спосіб життя та харчування.

Як лікувати акне на обличчі?

В цьому випадку, як і у всіх інших, потрібен системний підхід до боротьби з хворобою. На першій та другій стадії фахівці можуть обійтися виключно косметикою, в якій містяться певні речовини, макро- та мікроелементи. Патологію 3 та 4 ступеня без спеціальних препаратів не вилікувати.

Як лікують акне косметологи на початкових стадіях? Для пацієнтки вони складають програму догляду за шкірою. Засоби, що входять до неї:

  • сироватки проти недосконалостей шкірного покриву;
  • засоби для пілінгу, скраби — розм’якшують ороговілі клітини, очищають пори від сальних пробок, шкірного сала та комедонів, запобігають появі запального процесу, стимулюють природну регенерацію;
  • очищаючі засоби — акуратно видаляють забруднення, не порушуючи природний водний баланс, контролюють вироблення шкірного жиру;
  • нічний регенеруючий крем — надає терпкий, підсушуючий, заспокійливий і зволожуючий вплив;
  • матуючий лосьйон — регулює роботу сальних залоз, підсушує прищі, звужує пори, знищує бактерії та інші мікроорганізми;
  • денний зволожуючий крем діє як антиоксидант, антибактеріальний і протизапальний засіб, утримує в клітинах потрібний рівень вологи, покращує колір обличчя і зміцнює судини.

Такої бази цілком достатньо, щоб позбавитися акне. Щоб закріпити та прискорити результат, а також зробити його більш вираженим, призначаються апаратні процедури.

Що буде, якщо проігнорувати акне та не лікувати його?

Незалежно від того, яка стадія захворювання та які причини його викликали, без професійної допомоги з проблемою не впоратися. Від того, наскільки ефективним є лікування акне, залежить ступінь виразності на шкірному покриві його наслідків. Результати самостійної боротьби з патологією можуть призвести до таких ускладнень:

  • значне розширення пор;
  • рубці, шрами, нерівності на покриві шкіри;
  • поява синіх, червоних чи фіолетових слідів;
  • пігментні плями;
  • білі вугри та кісти сальних залоз;
  • надмірне пересушування шкіри, її лущення, подразнення;
  • алергічні реакції, почервоніння, відчуття стягнутості шкірного покриву;
  • післязапальна гіперпігментація.

Якщо акне 2 і 3 стадії можна позбутися всього за кілька тижнів, то патологію 3 і 4 стадії доведеться лікувати більше року, причому не тільки приймаючи найсильніші медикаментозні препарати, але і вдаючись до апаратних процедур. Тому перед тим, як ухвалити рішення пустити хворобу на самоплив, подумайте, наскільки виправданий ризик.

Ласкаво просимо!

Оберіть мову сайту: